Volg mij op: Facebook YouTube

Yogales bij Soof & mijn verhaal

sofie rozendaal yoga 

In 2007 nam ik mijn eerste yogales en in 2015 wist ik het zeker: ik wilde ook les gaan geven. Als publicist heb je een creatief, divers en vrij beroep, maar de keerzijde is dat je veel alleen werkt. De behoefte om meer met mensen te werken werd door de jaren steeds groter. Doordat ik heb ervaren wat voor enorm positief effect yoga kan hebben was het een logische stap om de docentenopleiding te gaan volgen. En nu is het zo ver: op 7 maart start ik officieel met lesgeven in Oud-Beijerland. 

2015 was voor mij een jaar dat in het teken stond van verlies. Dat merkte ik niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Klachten die ik al had, zoals rugklachten ten gevolge van een scooterongeval, werden erger. Uiteindelijk zat ik tegen een burn out aan en kon ik amper functioneren door de pijnklachten. Toch ben ik in dat jaar met de yogadocentenopleiding gestart. Makkelijk was het niet. Mijn spieren stonden zo strak dat ik zelfs de meest simpele oefeningen niet meer kon doen. Frustrerend, maar uiteindelijk heb ik juist daar veel van geleerd. Yoga gaat namelijk niet om presteren of het uitvoeren van de perfecte houding. Het gaat om contact maken met je lijf, voelen wat er speelt. De houdingen zijn een hulpmiddel, niet een doel. We zijn geneigd om veel van onszelf te vragen, ons lichaam te forceren, om ‘door te gaan’. Op korte termijn werkt dat, maar op lange termijn kan dat je inhalen. Onderschat niet hoe ernstig stressklachten kunnen zijn, al helemaal als ze jarenlang worden onderdrukt. Doordat ik tijdens de opleiding constant tegen mijn grens aanliep besloot ik niet meer tegen mijn lijf te vechten. In plaats daarvan maakte ik er contact mee: wat voelde ik echt, waar zat die spanning en wat voor emotie zat daaraan gekoppeld? Ik leerde bewust voelen en kon eindelijk doelgericht spanning loslaten. Die eyeopener heeft mijn leven veranderd. De insteek van mijn yogalessen is daarop gebaseerd. Ontspanning en zachtheid creëren in je lijf staat centraal. De lessen zijn een mix van Kriya yoga, Integrale yoga, Hatha yoga en Dru yoga. Het is geschikt voor iedereen: jong en oud, vrouw en man, voor sporters maar ook voor mensen met een beperking. Uit verschillende studies blijkt dat yoga een positief effect kan hebben op je gezondheid. Ik voel me vereerd als je bij mij op les wilt komen om dat te ervaren.

Praktische info: de lessen worden gegeven bij WAAR: Oostdijk 18 Oud-Beijerland, op zondagochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur. Bij voldoende aanmeldingen start ik een nieuwe les op maandagochtend. De lessen kosten 7,50 euro per les als je een seizoensabonnement neemt (deze loopt gelijk op met de schoolvakanties), en 8,50 euro voor een losse les. Je kan ook een aantal lessen cadeau geven, dan maak ik een gepersonaliseerde bon (8,50 euro per les op de bon). Privéles is ook mogelijk, als je bijvoorbeeld een specifieke klacht hebt waar je door middel van yoga aan wil werken. Ik kan een aangepaste les voor je maken en je gericht aandacht geven. De kosten zijn 32,50 euro. Voor meer informatie en aanmeldingen: sofie@sofierozendaal.nl